hammer-719066_1920-1300x731

Vse delovnopravne rešitve na enem mestu

Morda nimate kadrovskega oddelka ali kadrovika? Si želite zmanjšati stroške poslovanja in dobiti najsodobnejše kadrovske rešitve? Imate premalo pravnega znanja s področja delovnega prava in zaposlovanja ter potrebujete le kratek nasvet? Potrebujete kadrovika le za nekaj ur tedensko, morda samo za določeno obdobje?

Z dolgoletnimi izkušnjami na področju delovnega prava in kadrovanja, tako v vlogi vodje kadrovskih službe, kot tudi svetovalca sindikatom, zagotovimo in nudimo start–up podjetjem, mahjnim, srednjim, srednjevelikim podjetjem po meri narejene celovite delovnopravne in kadrovske rešitve, ki so potrebne v vedno bolj kompleksnem in spreminjajočem se trgu dela:

  • kadrovsko svetovanje: iskanje in selekcija najboljšega kadra na trgu ter sklenitev delovnega razmerja, svetovanje pri izvedbi letnih razgovorov, analizi potencialov, sistemih nagrajevanja, razvoju kadrov in organizaciji;
  • (re)organizacija delovnega procesa: pomoč in svetovanje pri optimizaciji delovnega procesa, pisanje aktov o organizaciji in sistemizaciji delovnega procesa ter opisi delovnih mest;
  • pravno svetovanje in storitve: sestava različnih delovnopravnih pravilnikov, pogodb o zaposlitvi, pogodb z zunanjimi sodelavci, svetovanje pri prenehanju pogodb o zaposlitvi, priprava programa presežnih delavcev, obrazci za letni razpored delovnega časa, odmero letnega dopusta itd. in drugi akti s področja delovnega prava in zaposlovanja;
  • izobraževanje in usposabljanje zaposlenih s področja kadovskega svetovanja, delovnega prava in (re)organizacije delovnega procesa.

Nosilki projektov:

Tamara Valenčič

je samostojna svetovalka s področja organizacijskega designa, upravljanja s človeškimi viri ter komunikacije procesa izvajanje sprememb za mala in srednja podjetja. Svojo profesionalno pot je začela na Uradu vlade RS za komuniciranje, kjer je delala v sektorju za tuje javnosti. Nadaljevala je na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v službi za odnose z javnostmi,  v družbi SCT je bila svetovalka za odnose z javnostmi, v  Si.mobilu sprva na področju korporativnega komuniciranja, kasneje pa kot vodja službe za strateško upravljanje človeških virov. Pod njenim okriljem je Si.mobil prejel številna priznanja tako s področja korporativnega komuniciranja kot tudi s področja človeških virov, med drugih leta 2009 tudi Gold Quill in Business Issue Award mednarodnega združenja poslovnih komunikatorjev (IABC). Tamara je marca 2014 prejela priznanje PRO.PR za doprinos k razvoju stroke odnosov z javnostmi v regiji. Aprila 2014 je prejela priznanje HR manager leta 2014.

Andreja Mrak

Andreja je strokovnjakinja za področje delovnega prava in varstva osebnih podatkov. Iz rokava strese sistematiazcije, pravilnike, urejanje delovnih razmerij. Znala bo povedati in voditi, kako narediti pravno-formalno zadeve tako, da zadostijo vsem pravilom, zakonom in kriterijem. Izkušnje si je nabirala v raznolikem okolju, tako zasebnem kot javnem sektorju. Med drugim je bila pravna svetovalka pri Transparency International in Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Vodja kadrovske pisarne družbe Dnevnik d.d. Raziskovalka in pravna svetovalka pri Informacijskem Pooblaščenec, Pravna svetovalka Fundacije Gea 2000 za spremljanje migracijske, azilne in begunske politike, zakonodaje in sodne prakse EU ter RS, Vodja pisarne Amnesty International Slovenije (AIS) in štiri leta tudi predsednica AIS.

beep-naslovnica-feb-2016

Uvodnik, revija BEEP!, februar 2016

Zakaj je HR funkcija povsod in kako povezuje?

Včasih so rešitve za neskladja, hitrejši razvoj, večjo zavzetost zaposlenih ali pa večjo empatijo vodstva lahko zelo preproste, vendar pa so preproste običajno, če jih gledamo izolirano, če jih ločimo od drugega. Hkrati so to rešitve, ki so začasne, ki odprejo možnost napredka tam, kjer jih takrat potrebujemo. Včasih iščemo več rešitev hkrati. To je videti praktično tako, da imamo na mizi mape, vsako za svoje področje (ali na zaslonu računalnika, kakor je lažje za predstavo). Prej ali slej sedimo skupaj z drugimi sodelavci – najsi gre za kolegij ožjega vodstva ali kolegij mladega start-upa. Če ne sedimo in razpravljamo ob pravem času, bomo prisiljeni pozneje, le da bo situacija bolj akutna, težje rešljiva in bolj kompleksna. Približno tako, kot če zase skrbimo preventivno ali kurativno.

O čem pravzaprav govorimo? O kateri koli situaciji v podjetju ali organizaciji. O vsakdanjih in malo manj vsakdanjih situacijah. V finančnem oddelku, marketingu, oddelku za odnose z javnostmi, HR oddelku ali upravi. Zgoraj zapisano velja za kadar koli, kjer koli in ves čas. Ker je postal razvoj hitrejši in je sprememb, inovacij, kompleksnosti kulturnega, političnega in ekonomskega okolja vedno več, je tudi tovrstnih situacij vedno več in so postale pravzaprav že del našega vsakdana, tako v delovnem kot tudi zasebnem okolju.


Te situacije od nekje izvirajo. Deloma jih povzročamo (ustvarjamo) sami, deloma okolje. Zato, da lahko obvladujemo, še več, da uspešno vodimo in razvijamo ljudi, podjetje, finance, potrebujemo veliko veščin, znanja in različnih oblik inteligence – od socialne, čustvene in še katere druge. Ker besedilo ni namenjeno temu, da razčleni, kaj vse moramo biti in znati, da lahko vodimo ljudi, podjetje, želim opozoriti na dve ključni zadevi. Prva je get the big picture, to je videti celo sliko. Danes organizacija ne more biti več samozadostna, prav tako ne njeni ljudje. Okolje in politično ekonomske razmere tega ne dopuščajo. Da bi razumeli, zakaj smo, kjer smo, moramo razumeti, kaj se dogaja okoli nas. V širokem smislu, ne samo v Sloveniji. Ko to razumemo, pridemo do druge ključne zadeve, to je razumeti mikro okolje in ga znati razvijati in prilagajati. Da lahko kaj takšnega naredimo dovolj zavzeto – kajti le zavzeto je lahko kreativno in učinkovito do mere kot bi radi, hitro – da nas ne prehitijo drugi, inovativno – da smo dovolj drugačni, novi in zanimivi, prodajno uspešno in lepo zapakirano (če je to potrebno), moramo sodelovati in se povezovati. Vsi.

Pri tem ima HR osrednjo vlogo povezovalca. O tem pišemo v tej številki revije; kje vse je HR funkcija pomembna? Povsod. Pišemo o tem, kako naj povezuje vodja, koliko psihologa moramo biti, kako v celo zgodbo, tudi tam, kjer govorimo o tako imenovanih “mehkih faktorjih”, vključiti finance, koliko več pravnih in etičnih dilem imamo ter kako moramo danes misliti in delovati bolj kreativno. Zato v intervjuju dr. Anja Svetina Nabergoj govori o novem načinu premikanja mej o tem, kaj je mogoče in tudi zato je umetnost z izkustvenim učenjem del izobraževalnega programa boljših poslovnih šol pri nas in v svetu, ki vidijo dlje od strategije. Zato dr. Nadya Zhexembayeva govori o nujnosti reinventiranja, krožnem gospodarstvu in krajšem življenjskem ciklu produktov. Tudi zato je zanimivo brati, kako orhideje, ki jih kupujejo v enajstih državah, rastejo sredi Prekmurja v podjetju, ki ima minimalni ogljični odtis in zaposlene, ki so mu zvesti od prvega dne nastanka. V ospredju vsega tega smo ljudje. Tudi zato HR funkcija povezuje in se prepleta z vsemi drugimi.


Saša Mrak, odgovorna urednica


Spletna stran revije

 

 

12294815_1514682995495964_8981015268744429455_n

Revija BEEP!

Pa jo imamo …. Revija BEEP! je danes končno izšla. Prva številka. Za vsebino skrbi uredniški odbor v sestavi Saša Mrak (odgovorna urednica), Maja Fesel Kamenik, Tamara Valenčič in Teja Breznik Alfirev. Za podobo revije od samega začetka skrbi oblikovalec Samo Bogovčič, ilustracijo prve naslovnice pa je naredila mlada umetnica Agniezska Rovšnik.

Iz tradicionalne Nepremičninske konference z novimi idejami v prenovljen Nepremičninski razvojni forum 2015

Nepremičnine so okamnele sanje. So zunanje znamenje gospodarskega razcveta. Spodbudimo slovenski nepremičninski trg. Sklenimo razvojni krog. Uporabimo znanje, sledimo viziji in trendom, poiščimo kapital in razvijajmo področje, ki je ogledalo gospodarskega razcveta. Ko razumemo trende razvoja držav, mest in skupnosti, lahko razvijamo in prodajamo nepremičnine, ki bodo privlačne za kupca. Nepremičninski razvojni forum 2015, ki se je razvil iz tradicionalne Slovenske nepremičninske konference podjetja in nosilca projekt Planet GV, je nastal zato, da združuje vse akterje, ki soustvarjajo razvoj našega trga. Znanje so z nami delili številni slovenski in tuji strokovnjaki.

Glavne teme letošnjega foruma so bile:

– novi projekti: kako nastaja
prvi luksuzni hotel v Ljubljani
– energetska sanacija: kakšne priložnosti prinaša
– oživljanje degradiranih območij pri nas in v tujini
– kako naj bo prodaja nepremičnin uspešnejša?
– nepremičninski razvoj slovenskih mest in skupnosti
– možnosti nepovratnih sredstev
– pametno upravljanje nepremičnin

Vkolikor vas zanima sodelovanje na forumu 2016, bomo veseli vašega odziva!

Nosilec projekta je družba Planet GV d.o.o.