ZAVZETI ASI!

Se izziva starajočih se zaposlenih zavedate? Želite vzpostaviti pozitivno starostno kadrovsko politiko? Vaši zaposleni so lahko kljub letom še vedno zavzeti…

»OPOLNOMOČENJE STAREJŠIH ZAPOSLENIH: IZZIVI DOLGOŽIVE DRUŽBE IN ZGLEDNIH VODIJ«

Nadaljnja uspešnost, v kontekstu gospodarske rasti, konkurenčnosti in učinkovitosti, je v veliki meri odvisna, kako učinkovito se bodo delodajalci soočili s staranjem delovne sile. Ponudba mlajših delavcev je omejena, zato sta naša največja dva izziva v prihodnje, kako ohranjati zaposljivost starejših in kako večati njihov prispevek skozi implementacijo učinkovitih ukrepov. Opolnomočenje starejših je največji izziv dolgožive družbe in slednje je odgovornost posameznika, organizacije in države. Da bi se uspešno soočili z omenjenim izzivom, so potrebne spremembe v vodenju in s tem razvoj organizacijske kulture, v kateri bodo prepoznane vrednosti medgeneracijske solidarnosti in sodelovanja.

Delavnico izvajata mag. Jelica Lazarević Lajovic, kadrovska menedžerka leta 2017 in Saša Mrak z Inštituta za organizacijske rešitve IZOR ter urednica revije HR&M.

Vsebinski poudarki posveta:

  • kaj moramo vedeti, kakšne so številke in trendi?
  • kako se bomo delodajalci učinkovito soočili s staranjem delovne sile;
  • spremembe v vodenju in posledično temu razvoj organizacijske kulture;
  • pokazali bomo, da se izziva staranja zavedamo;
  • vzpostavimo pozitivno starostno HR politiko.

Delavnica se je izvedla v okviru programa Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI) in jo sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več o delavnici, terminih najdete na spletni strani sklada in programa Zavzeti ASI, ki je organizator delavnice.

Naslovnica-HRM-revija-okt-nov-2017-1300x731

Vedno je na prvem mestu kapital, uvodnik, HR&M revija (okt – nov 2017)

Vedno je na prvem mestu kapital

Saša Mrak

Bitka za talente se še vedno povečuje. Ob trenutno pozitivnih trendih globalne ekonomije je skrb zato upravičena. Po raziskavi PwC iz leta 2015 si kar 73 odstotkov managerjev beli glavo s tem, kje in kako najti te redke kadrovske diamante.

A pri tem premnoga podjetja še vedno zapravljajo enormne vsote za gradnjo močnih blagovnih znamk, pozabljajo pa vlagati v blagovno znamko, ki bi jim olajšala iskanje talentov. »Če podjetjem ne uspe pritegniti, angažirati in zadržati ključnih talentov, po vsej verjetnosti ne bodo dosegli poslovnih ciljev,« zatrjuje eden od gurujev tega področja, Richard Mosley1. Njegovo podjetje je lani raziskalo, kako uspe najboljšim globalnim zaposlovalcem prepričati, da se jim pridružijo in ostanejo z njimi tisti, ki jih želijo imeti v svojih vrstah. Anketirali so več kot 2.500 managerjev iz 1.000 podjetij, med njimi več kot 100 s seznama 500 Fortune in 70 najbolj privlačnih organizacij po mnenju študentov dvanajstih največjih ekonomij. Po rezultatih so izstopala štiri področja, ki jih povzemam.

Prvo: privlačiti prave (ustrezne) talente, tj. oblikovati »ponudbo« prostih delovnih mest na pravi način. Inženirji, na primer, se hitreje odzovejo podjetjem, ki poudarjajo in izpostavljajo zgodbe inovativnosti. Drugo: izstopati iz množice. Biti »le« dosleden dober zaposlovalec ni dovolj. Danes mora podjetje imeti razlikovalno prednost v njegovi kulturi. Najti mora področje, na katerem je izvrstno. Adidas je, na primer, določil šest prepričanj in lastnosti, v katera verjame in si (tudi) s tem ustvaril razlikovalno pozicijo v primerjavi z Nike.

Tretje: izpolnjevanje obljub v celotnem življenjskem ciklu zaposlenega v podjetju, ne le na samem začetku, saj v nasprotnem primeru zavzetost in podpora hitro popustita. Tega se je na primer Google lotil z znanstvenim pristopom (opisano tudi v znani knjigi Work Rules!: Insights from Inside Google That Will Transform How You Live and Lead nekdanjega HR-ovca Laszla Bocka), saj želijo zagotoviti ne samo, da se pri delu dobro počutijo, temveč da tudi maksimalno izkoristijo njihove sposobnosti. Četrto: Odzivanje na dejstva in podatke. Raziskava Bersin by Deloitte kaže, da so podjetja, ki imajo bolj razvite podatkovne in analitične strategije, dvakrat bolj uspešna pri zaposlovanju »pravih« kandidatov. Obenem je Mosleyjeva raziskava pokazala, da le približno polovica podjetij tovrstne podatke uporablja pri odločanju o marketinških aktivnostih blagovne znamke delodajalca.

Če k temu dodam še podatek iz njihove raziskave Outlook Survey 2020, v kateri kar 60 odstotkov najvišjega managementa meni, da so na koncu prav oni odgovorni za blagovno znamko delodajalca, pridem do enega od zaključkov s področja upravljanja blagovne znamke delodajalca.

»Your brand was a black box. Now it’s a glass box«2.

Danes informacije nezadržno potujejo v obe smeri. Če želimo graditi blagovno znamko delodajalca, se bo v tem svetu družbenih omrežij ta zagotovo odražala kot refleksija kulture in vrednot organizacije. Te pa se začnejo pri vodstvu. Pri vodstvu (in lastnikih) pa se začnejo tudi odločitve o kapitalu. Kot pravi Eric Garton: »Finančnega kapitala je ogromno, a se ga še vedno upravlja izredno previdno; človeškega kapitala je premalo, a se z njim ne upravlja previdno. Zakaj? Deloma zato, ker cenimo in nagrajujemo dobro upravljanje finančnega kapitala. In to merimo. Uspešni managerji so visoko čislani za njihovo pametno upravljanje. A današnji vodje morajo biti enako uspešni tudi pri upravljanju človeškega kapitala.«

1Richard Mosley: How the Best Global Employers Convince Workers to Join and Stay, HBR, 2016

2Vaša blagovna znamka je bila nekoč črna skrinja. Danes je steklena. Vir citata: Trendwatching

KKK_3199-1300x731

Uspešen Nepremičninski razvojni forum 2017

Končal se je Nepremičninski forum, ki je letos potekal v znamenju razprave Slovenije kot prostoru za investicije in vprašanju “pregretosti” nepremičninskega trga, o čemer so pripravili obširni pregledni članek v Svetu Kapitala.

Z nami sta bili globalni podjetji JLL in Colliers, poleg njih iz Nemčije KGAL Group, ki upravlja približno 30 milijard premoženja in je v Slovenijo vstopil skupaj s Triglavom, Centrice iz Avstrije kot strokovnjak za SEE regijo in Delta Real Estate iz Srbije. 

Ob tem je bila prvič predstavljena Ljubljana Research Market – prva strukturirana analiza trga, ki odgovarja na ključna vprašanja mednarodnih investitorjev in ostali mednarodni gosti, pripravljena v sodelovanju večjih mednarodnih družb Colliers, JLL, CBRE in KF Finance.

Od tujih strokovnjakov so bili z nami Michael Meidlinger, direktor Centrice Real Estate s sedežem na Dunaju, ki deluje kot edinstvena platforma za upravljanje z nepremičninami v JV Evropi. Poleg njega na temo primerov uspešnih regionalnih platform za vlaganje v alternativne, nepremičninske in infrastrukturne projekte v regiji Adria tudi Michael Hausmann, ki v mednarodni družbi KGAL Group iz Nemčije vodi upravljanje portfelja nepremičnin v skupni vrednosti 2,1 milijarde evra.

Nebojša Nešovanič, direktor Jones Lang LaSalle Srbija, Vedrana Likan, Colliers Hrvaška in Matjaž Filipič, partner KF Finance so prvič predstavili prvo strukturirano analizo trga Ljubljana Research Market, ki odgovarja na ključna vprašanja mednarodnih investitorjev. Pravo tako bodo predstavljeni globalni kot tudi lokalni trendi ter analiza trenutnega živahnega stanja slovenskega nepremičninskega trga.

Forum se izrazito osredotoča na investicijska vprašanja, analizo in trende slovenskega in regionalnega trga, nepremičninske in s tem povezane investicijske projekte, letos pa se bomo dotaknili še ene aktualne teme, t. j. vrednotenje nepremičnin, o kateri bo predaval Jože Novak, vodja vladne projektne skupine za pripravo posodobitve sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin z Ministrstva za finance.

Forum se je zaključil z okroglo mizo na kateri bodo sodelovali Andrej Lazar, direktor upravljanja nepremičnin, DUTB, Matjaž Filipič, partner, KF Finance, Miran Gajšek, Načelnik oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana in Jože Novak, vodja vladne projektne skupine za pripravo posodobitve sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin na Ministrstvu RS za finance.

Nepremičninski razvojni forum je edinstven v Sloveniji v svoji usmerjenosti v iskanje in predstavitev dobrih praks in razvojnih rešitev na področju nepremičnin, investicijskega okolja in projektov z različnih vidikov. Ustvarjamo ga v sodelovanji s strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo z izzivi investiranja, iskanja investitorjev, finančnih vprašanj in skladov, urejanje prostora in razvoja nepremičninskih projektov.

Foruma se je udeležilo več kot 150 udeležencev iz zasebnega in javnega sektorja: predstavnikov (slabih) bank, finančnih institucij, nepremičninskih podjetij, ministrstev, nepremičninskih in stanovanjskih skladov, cenilci in ocenjevalci vrednosti podjetij in investicij, razvojniki in področni strokovnjaki.

Glavni partner foruma je BTC, poleg njega pa še SPIRIT, KF Finance, CER, Delo in Delikomat. Nosilec projekta je družba Planet GV.

Povezava do fotogalerije 1

Povezava do fotogalerije 2

Spletna stran foruma

Foto: Planet GV/KoKa Press